In deze les ga ik je uitleggen hoe je een artikel of een verslag schrijft.
Als je een stukje in een schoolkrant moet schrijven of een verslag moet maken, dan kijk je eerst:
 • Voor welke doelgroep het is. Meestal schrijf je voor medestudenten of voor een informeel publiek. 
 • Je kijkt vervolgens goed wat het doel is van je schrijfproduct. Informeren? Overtuigen? Amuseren?
 • Ook let je op de lay-out: je zorgt voor een titel, inleiding, tussenkopjes en witregels.

Stel dat je een kort verslag moet schrijven over jouw eerste werkdag op je stage. In de opdracht staat dat je iets moet vertellen over je dagelijkse werkzaamheden. Ook moet je iets vertellen over de afdeling. Je sluit af met te vertellen wat je hebt geleerd. Dan zou je lay-out/de opmaak er dus zo uit kunnen zien:

MIJN EERSTE WERKDAG

In dit verslag zal ik iets vertellen over mijn eerste werkdag op mijn stage.
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………

De dagelijkse werkzaamheden
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………

De afdeling
………………………………………………………………….
………………………………………………………………….
………………………………………………………………….

Wat ik heb geleerd
………………………………………………………………….
………………………………………………………………….
………………………………………………………………….

___

Stel je voor dat je de volgende opdracht krijgt.
Jij werkt bij de redactie van een schoolkrant. Aan jou is gevraagd om iets te schrijven over vrijwilligerswerk. Dat komt goed uit, want jij zet je al jaren in als vrijwilliger. Vertel iets over het vrijwilligerswerk wat je in het weekend doet. Je mag zelf verzinnen wat dat voor werk is. Noem twee voordelen van vrijwilligerswerk doen. Vertel iets over een gebeurtenis die je altijd is bijgebleven. Noem ook een nadeel van vrijwilligerswerk en weerleg dat nadeel. Sluit af met een tip voor je medestudenten.

Dan zou je dat op deze wijze uit kunnen werken:

VRIJWILLIGERSWERK

Met dit artikel wil ik jullie wat meer vertellen over het doen van vrijwilligerswerk. Zelf werk ik iedere zaterdag in de zorg als vrijwilliger. Ik wandel met oude mensen door het park en ik help soms met het schoonmaken van kamers in een bejaardentehuis.

De voordelen

Vrijwilligerswerk doen heeft veel voordelen. Ik zal er twee noemen. Ten eerste kunnen mensen jouw hulp goed gebruiken, dus je verricht een goede daad. Ten tweede krijg je een goed gevoel door het werk. Je voelt je trots, omdat je iets doet voor een ander, maar er geen geld voor vraagt. 

Een gebeurtenis die mij altijd is bijgebleven

Ik liep vaak met een oud vrouwtje door het park en zij vertelde mij allemaal verhalen over wat zij had meegemaakt in haar leven. We hadden het zo gezellig, dat ik vaak een extra rondje met haar liep. Het weekend daarna wilde ik weer met haar gaan wandelen, maar toen bleek dat ze die week was overleden. Ik vond het heel erg, maar ik was ook dankbaar dat ik haar had leren kennen.

Een nadeel

Natuurlijk heeft het doen van vrijwilligerswerk ook nadelen. Je krijgt er niets voor betaald, terwijl je er wel moe van kan worden. Soms heb je geen zin, maar dan moet je toch gaan. Sommige klasgenoten zeggen weleens tegen mij dat ze het dom vinden dat ik dit doe, omdat ik in het weekend met een bijbaantje best veel geld zou kunnen verdienen. Maar ik ben het daar niet mee eens, want als iedereen alleen maar aan geld denkt, wordt de wereld er niet mooier van.

Tip

Ik wil graag afsluiten met een tip: ga eens kijken bij jou in de buurt en kijk wat je aan vrijwilligerswerk zou kunnen doen. Al help je maar een paar uurtjes in de week, je doet echt iets goeds voor de samenleving en je krijgt er een blij gevoel van!

_________

Zie je dat ik er een mooie lay-out van heb geprobeerd te maken? Ik heb een titel, inleiding, tussenkopjes en witregels.

Mijn adviezen bij het schrijven van een artikel of verslag bij een schrijfexamen: 
 • Maak niet al te ingewikkelde zinnen. 
 • Gebruik woorden die je kent. 
 • Kijk goed of alles uit de opdracht ook echt in jouw schrijfproduct staat. (Gebruik dezelfde woorden/zinnen, dan maak je ook geen fouten). 
 • Denk niet eindeloos lang na, begin gewoon met schrijven en ga pas kritisch nakijken als je klaar bent.  

Kritisch nakijken doe je zo:
 • Is het doel duidelijk en ontbreekt er inhoudelijk niets?
 • Heb je de komma’s op de juiste plek geplaatst?
 • Begint elke zin met een hoofdletter?
 • Is de werkwoordspelling correct?
 • Heb je woorden los geschreven die eigenlijk aan elkaar geschreven moeten worden?

Ik wens je heel veel succes bij het schrijven van een mooi verslag of een artikel!